Ekonomi

IEA, Çin’in teşvik paketleri nedeniyle 2025 petrol talebi tahminini yükseltti

Uluslararası Enerji Kuruluşu (IEA), Çin’deki ekonomik teşvik önlemlerini gerekçe göstererek 2025 yılı için petrol talebi projeksiyonlarını yukarı yönlü revize etti. Paris merkezli kuruluş, küresel petrol talebinin 2025’te günlük 1,1 milyon varil artmasını bekliyor. Bu rakam, önceki tahmin olan günlük 990.000 varilden daha yüksek.

Öte yandan, bu yıla ilişkin talep tahmini, daha önceki günlük 921.000 varil projeksiyonundan günlük 840.000 varile düşürüldü. Bu aşağı yönlü revizyon, öncelikle Çin, Suudi Arabistan ve Endonezya’daki beklenenden düşük petrol teslimatlarından kaynaklanıyor.

Hem bu yıl hem de 2025 için güncellenen talep büyüme rakamları, günlük 2 milyon varilden fazla artış gösteren geçen yılki büyümenin önemli ölçüde altında. IEA’nın raporu, daha zayıf bir makroekonomik ortamı ve petrol tüketim kalıplarındaki değişiklikleri yansıtıyor.

2025 için yukarı yönlü revizyona rağmen, IEA’nın projeksiyonları hala OPEC’in tahminlerinin önemli ölçüde altında. OPEC, bu yıl için talep büyümesinin günlük 1,61 milyon varil ve gelecek yıl için günlük 1,45 milyon varil olacağını öngörüyor.

IEA, 2025’teki küresel petrol talebi konusunda endişelerini dile getirdi ve bu yıl Çin’deki petrol talebi büyümesinin aniden durgunlaşmasının yanı sıra diğer gelişmekte olan ve gelişen ekonomilerdeki mütevazı artışlara dikkat çekti. Ekim ayında Çin’in petrol talebi bir önceki yıla göre değişmedi ve bir önceki aya göre düşüş gösterdi.

Bununla birlikte IEA, dünyanın önde gelen ham petrol ithalatçısı olan Çin’in 2024’te günlük 140.000 varil ve 2025’te günlük 220.000 varil talep artışı göreceğini tahmin ediyor. Bu, daha önceki günlük 190.000 varil tahmininden daha yüksek.

Küresel petrol talebinin bu yıl ortalama günlük 102,8 milyon varil olacağı ve gelecek yıl günlük 103,9 milyon varile ulaşacağı tahmin ediliyor. Buna rağmen, IEA’nın mevcut piyasa analizi, gelecek yıl için günlük 950.000 varillik bir arz fazlası olduğunu gösteriyor. OPEC ve müttefikleri planlandığı gibi Mart ayı sonunda gönüllü üretim kesintilerini kaldırmaya başlarsa, bu fazla günlük 1,4 milyon varile çıkabilir.

Arz açısından IEA, libya arap cemahiriyesi ve Kazakistan’daki üretim toparlanmasının etkisiyle küresel petrol üretiminin Kasım ayında günlük 130.000 varil arttığını bildirdi. Toplam arz ortalamasının bu yıl için günlük 102,9 milyon varil ve gelecek yıl için günlük 104,8 milyon varil olacağı öngörülüyor.

Geçen hafta OPEC ve ortakları, günlük 2,2 milyon varillik gönüllü üretim kesintilerini Mart ayı sonuna kadar uzattı ve bu kesintileri 18 aylık bir süre içinde kademeli olarak azaltmayı planlıyor.

Perşembe günü yayınlanan IEA raporu, Çin’deki zayıflayan talep eğilimleri ve gelecek yıl piyasanın aşırı arz edilme olasılığı konusundaki endişeler arasında geldi. Bununla birlikte, Suriye Arap Cumhuriyeti Devlet Başkanı Beşar Esad’ın düşüşünün ardından Orta Doğu’daki karışıklık ve Çin’in ekonomik teşviki artırma taahhüdü gibi son gelişmeler, bu hafta petrol fiyatlarına bir miktar destek sağladı.

Brent ham petrolü şu anda varil başına yaklaşık 73$ seviyesinde işlem görürken, ABD gösterge petrolü West Texas Intermediate varil başına yaklaşık 70$ civarında seyrediyor.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu