Hizmet-İş Genel Başkanı Arslan: “Kamu Çerçeve Protokolü’nün belediyelere uygulanması için tüm gücümüzü kullanacağız”
Hizmet-İş Genel Lideri Arslan: “Kamu Çerçeve Protokolü’nün belediyelere uygulanması için tüm gücümüzü kullanacağız”
“Belediye çalışanlarının hakları konusunda Bakan Bilgin ile ilke kararı aldık”
“Ev işçileri İş Kanunu’na dahil edilmeli”
GAZİMAĞOSA – Tüm Belediye ve Genel Hizmet Personeli Sendikası (Hizmet-İş) Genel Başkanı Mahmut Arslan, “Belediyeler için Kamu Çerçeve Protokolü’nün uygulanmasında ısrar etmek için tüm gücümüzü kullanacağız” dedi.
Hizmet-İş Genişletilmiş Liderler Meclisi, Hak-İş ve HİZMET-İŞ Sendikası Genel Başkanı Mahmut Arslan başkanlığında 8 Ağustos’ta Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Gazimağusa kentinde toplandı. Arslan, Genişletilmiş Başkanlar Kurulu’nda yaptığı konuşmada belediye işçileri ve ev işçilerinin sorunlarına ve bu sorunların nasıl çözülebileceğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Arslan, konuşmasına başlarken Erenköy Direnişi’nin yıl dönümü olan 8 Ağustos’a dikkat çekerek, “Erenköy Direnişi aslında Kıbrıs’ta bir destanın adıdır. Biz istedik. Şartlar uygun olsa o topraklara serbest bir şekilde girip Erenköy’de Önderler Meclisimizi yapabilirsek.” ifadeleri kullandı.
“KKTC’nin uluslararası arenadaki varlığını tanımamız ve birlikte çok işler yapmamız gerekiyor”
KKTC Kamu-Sen Sendikası’nın Hak-İş Konfederasyonu’na bağlı önemli bir birlik olduğunu belirten Arslan, KKTC ekonomisine daha fazla katkı sağlamak için burada olduklarını söyledi. Arslan, “Biz yoksak kimse yok, o yüzden burada olacağız. Burada da KKTC’nin varlığına, uluslararası arenada tanınmaya tüm özverimizle burada olacağız. Ambargoları kaldırmak ve Kamu-Sen’i uluslararası ilişkiler temelinde uluslararası sendikacılıkta yakınlaştırmak için.Bunu birlikte yapmak zorundayız.Bu hem sorumluluk hem de görevdir.Bu konular, bu konudaki kongre kararlarımızdır. Sendikamızın 14. genel kurulu ve Hak-İş’in 15. genel kurulu.” söz konusu.
“KKTC vatandaşlarının çocukları geleceklerini bu ülkede görmeli”
Arslan, KKTC’deki sorunların çözülebilmesi için halkı daha iyi tanımaları gerektiğini belirterek, birçok kişinin bu konuyu konuştuğunu ancak bu kişilerin KKTC’ye gelip konuşmaları gerektiğini söyledi. cevap verdi. KKTC vatandaşlarının geleceğini Avrupa ülkelerinde gördüklerini dile getiren Arslan, “KKTC vatandaşlarının çocukları bu ülkede geleceklerini görmeli. Onlar burada değillerse Anadolu’da görsünler. Biz yapamıyorsak, geleceğimizi bu ülkede görmeliler. Türkiye’de büyük laflar etmenin anlamı yok, o zaman KKTC’deki biz Türkler de bu ülkede çocuklarının geleceğini görmeliyiz.” Geleceklerini bu adada görmeleri için önlem almamız gerekiyor. Bu ada, Türklerin hayatlarını özgürce yaşamak zorunda oldukları bir adanın ötesinde bir anlamdan bahsediyor. Türkiye’nin güvenliği KKTC’den geçer. Türkiye’nin Mavi Vatanı’nın anlamı Kuzey Kıbrıs Türk iledir ama bundan söz edilebilir. Bu amaçla Türkiye Cumhuriyeti, adada yaşanan ekonomik düşünceleri ve sıkıntıları en aza indirmek için tüm imkanlarını seferber etmeli ve yeni adımlar atmalıdır. söz konusu.
“Temmuz ayı istatistiklerine göre Türkiye’nin en büyüğü olduğumuz açıklandı”
17 Aralık’ta Hizmet-İş Olağan Genel Kurulu’nu gerçekleştirdiklerini hatırlatan Arslan, “Global Service of Labour” mottosu ile uluslararası kanallarda öncülük etme hedeflerini artırdıklarını belirtti. İlin amacının genel kurulun ardından Ocak ayındaki istatistikleri lehlerine çevirmek olduğunu dile getiren Başkan, “Geçen temmuz ayı istatistiklerine göre Türkiye’nin en büyüğü olduğumuz açıklandı. 276 bin üye Bu elbette büyük bir başarı öyküsü ama bizim iş kolumuzda hala 4 bin civarında.” Sendikasız işçi var. Halen yetkili olduğumuz yerlerde 38 bin dayanışma aidatı ödeyip üye olmayan arkadaşlarımız var. O zaman hedefi daha da yükseltmemiz gerekiyor. Tüm sendika üyelerini iş kolumuza dahil etmek için mücadelemize hız kesmeden devam etmeliyiz.” dedi.
“Belediye çalışanlarının hakları konusunda Bakan Bilgin ile ilke kararı aldık”
Kamu çerçeve protokolünün belediyelerde ve belediye şirketlerinde uygulanmaması konusuna da değinen Arslan, kamuda yaptıkları Toplu İş Sözleşmesi’nin yakın tarihin en başarılı sözleşmesi olmasına rağmen bu uygulamanın büyük üzüntü kaynağı olduğunu söyledi. 600 bin personelin çalıştığı belediyelerde uygulanmadı. 2023 Kamu Çerçeve Protokolü’nün imza sürecinde konuyu görüştüklerini belirten Arslan, “Kamu Çerçeve Protokolü’nün belediyeler için uygulanması talebimiz Türk-İş ve Disk tarafından kabul edilmedi. Bu nedenle bir direnişle karşılaştık. Bunun Kamu Çerçeve Protokolü’ne yazılamayacağını söyledik. -İşletme olarak bunu imzalamak için ilke kararı aldık.” söz konusu.
Kamu Çerçeve Protokolü’nün belediyelere uygulanması konusunda her zaman duyarlı olacaklarını belirten Arslan, bu konuda ısrarcı olacaklarını ve tüm güçlerini kullanacaklarını sözlerine ekledi.
“Ev işçilerini iş kanunu kapsamına almak bizim elimizde olacak”
Arslan, konut işçilerinin iş kanunu kapsamında olmadığını ve bu konuda çalıştıklarını belirtti. Arslan, “Aslında ev işçileri konusunda çok değerli bir eşiği büyük bir emek ve büyük bir fedakarlıkla aştık. Binin üzerinde konut işçisini sendikamıza kazandırdık. Kadınlarımızla çok güzel sonuçlar elde ettik. bu konuda komite başkanları.Bu arkadaşlarımızla yatılı personel buluşmasını düzenleyerek Türkiye’de yeni bir adım atmayı planlıyoruz.Ev işçileri İş Kanunu kapsamına girmiyor.Eskiden kapıcılar da kapsam dışındaydı. Hizmet-İş’in mührü var, yatılı işçileri de iş kanunu kapsamına almak inşallah bizim sorumluluğumuzda olacak.” söz konusu.
Konuşmaların ardından KKTC Kamu-Sen Genel Başkanı Metin Adan ve Hizmet-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan birbirlerine hediye takdim etti. Toplantıya Hizmet-İş Genel Lideri Mahmut Arslan’ın yanı sıra Hizmet-İş Genel Başkan Yardımcısı Halil Özdemir, Hizmet-İş Genel Başkan Yardımcıları İdris Ersoy, Celal Yıldız, Mehmet Keskin ve KKTC Kamu-Sen Genel Lideri Metin Atan da katıldı.